Prihajajo prazniki in s tem obdarovanja. Doma imamo polno starih daril. Vsi imamo vsega dovolj. Radi bi si podarili kaj posebnega. Nekaj, kar bi nam ostalo ne samo v decembru, temveč vse leto.

Materialna darila dobimo, jih pojémo, pospravimo ali celo podarimo naprej. V zadnjem primeru je jasno, da nam darilo ne pomeni prav veliko. Dejansko nam darovalec ne pomeni prav veliko. Želimo se ga znebiti. Če že dajemo materialna darila, jih moramo podariti s srcem in dobronamernostjo.

Imamo pa ogromno možnosti podariti veliko močnejše darove. Nekaj, kar nas poveže med seboj. To so tako zelo preproste besede, hkrati pa za vsakega tako strahotno želene. Tako nujne za preživetje in tako težko izrekljive. Predvsem pa je treba drug drugemu podariti čas.

Starši otrokom: Tukaj sem zate. Vedno. Česarkoli se boš v življenju lotil, bom s tabo. Vedno lahko prideš domov in te bom poslušal. Samo zato, ker si moj otrok. Podpirava te v tvojih projektih; pridi in povej, ali ti je uspelo; kje se ti je zalomilo … Doma imaš vedno mene, naju, da nama poveš, kako ti gre. Tukaj je vedno tvoj dom. Tudi če se prepiramo, vedi, da te imava rada. Pripoveduj mi, pripoveduj nama o svojih željah, o svojih sanjah. Potrudil se bom, da te bom večkrat objel in pohvalil. To sem v preteklosti spregledal. Oprosti. Sedaj je nov čas. Povej mi, katero igro se želiš igrati z menoj. Ti izbiraš, jaz sem s teboj, ker te imam rad.

Starši odraslim otrokom: V svoji starosti te opazujem v tvojem hitrem tempu. Kako to zmoreš? Prosim, povej mi, v čem je danes biti starš in zaposlen lepo in v čem težko. Danes je vse drugače. Pridi in mi pripoveduj o sebi – ti me zanimaš. Kako si oče, kaj sem ti jaz dal kot oče, kje sem zgrešil očetovstvo. Težko mi je za trenutke, ko te nisem uspel zaščititi, ko se nisi zmogel nasloniti name. Oprosti. Takrat sem toliko zmogel. Kaj lahko storim zate danes? Pripoveduj mi o svojih lepih in težkih spominih na otroštvo. Danes se pogovarjate o odnosih, čutenjih, dogodkih …, o katerih se jaz nikoli nisem. Lahko ti le zagotovim, da te bom vedno poslušal in bom tiho. Prosim, pridi me pogledat – in jaz te bom poslušal.

Mož ženi: Čeprav si včasih nemogoča, te imam rad. Kadar sem jezen, odidem. Obljubim, da bom prevzel odgovornost za svojo jezo. In tudi za svojo užaljenost. Občudujem tvojo skrb za naju, za našo družino. Hvala, da pečeš piškote. Vedno rad pridem domov, ker vem, da me čakaš. Žena možu: Tako zelo potrebujemo tvojo moško vlogo v naši družini. Otroci te potrebujejo za trdnost, jaz za občutek varnosti. Rada sem s teboj. Ne vem, kaj bi brez tebe. Lepo je biti s teboj, čeprav si večkrat samosvoj in trmoglav. Pomagaj mi, da bom bolj ženska ob tebi.